Wat doen wij?
Ons doel is om op een leuke, positieve en opbouwende manier een gelijkwaardige relatie op te bouwen tussen de hond en de eigenaar. Dit doen wij volgens het positieve leerprincipe waarbij de nadruk ligt op het belonen van goed gedrag. Het straffen van de hond bij ongewenst gedrag werkt alleen maar negatief in het opbouwen van een relatie en daarom is dit bij ons ook uitgesloten. Om een gelijkwaardige relatie op te bouwen tussen mens en dier is het noodzakelijk om elkaars taal te begrijpen. De hond leert snel de taal van de mens omdat dit in zijn voordeel werkt maar andersom gaat het nogal eens fout. Om die reden verwerken wij de hondentaal in alle activiteiten die we doen en helpen de cursist zo op weg om de taal van de hond te leren spreken. Het spreken van de taal van de hond en deze op de juiste manier toepassen in de opvoeding maakt het niet straffen een logisch gevolg. Het niet straffen betekend overigens niet dat een hond geen grens moet leren kennen, niet alle gedrag van de hond is acceptabel. Ook hier is het consequent toepassen van de voor de hond begrijpelijke taal het recept voor een gewenst resultaat.
Hulp bij het kiezen van een hond
De keuze voor een hond wordt gelukkig meestal weloverwogen genomen en de meeste hondenbezitters nemen de tijd om veel informatie te verzamelen over de verschillende rassen. Als er een keuze is gemaakt voor een ras is het vinden van een goede en betrouwbare fokker de volgende stap. Een goede fokker kent het ras en het nest het beste en wil daarom graag kennis maken met het gezin om te bepalen welke pup het beste bij ze past. Allemaal erg leuk maar vaak ook de veroorzaker van vragen en de behoefte aan informatie. Welk ras past bij mijn situatie, hoe herken ik een goede fokker, wat heb ik allemaal nodig, etc. Wij hebben op veel van deze vragen een passend antwoord en kunnen adviseren bij de keuze van een pup.
De Puppy Cursus
Als de pup minimaal 8 weken oud is komt het moment dat de pup het nest gaat verlaten en bij U in huis komt. Vanaf dat moment begint de opvoeding en de socialisatie van de pup, een belangrijke periode in het leven van een jonge hond. De pup moet kennis gaan maken met de omgeving, leren hoe honden en mensen communiceren, wat mag wel en wat niet en nog veel meer. Onze puppy cursus is zo opgezet dat deze zoveel mogelijk aansluit op alles wat je in deze leuke en leerzame periode nodig hebt. Niet alleen de basis gehoorzaamheid oefeningen maar ook hondentaal, verzorging, sport en spel en andere praktische zaken komen in de 8 lessen aan de orde.
De Puber Cursus
Na de puppy cursus is er een mooi begin gemaakt voor een leuke samenwerking tussen mens en hond. De hond begrijpt de meeste basis oefeningen voor dagelijkse situaties zoals de zit, af, kom hier, wandelen zonder trekken etc. Om deze oefeningen verder uit te breiden is er de Puber Cursus waarbij het niveau van de oefeningen en het tempo langzaam toeneemt. Doel van deze cursus is enerzijds een vervolg op de begeleiding bij de opvoeding, een puberende hond is een heel ander verhaal dan een pup, en anderzijds een aanloop naar de hondensport. De Puber Cursus bestaat uit 8 lessen.
Hondensport
Een hond is een actief en intelligent dier dat regelmatig zowel fysieke als mentale uitdaging nodig heeft om een gezond en gelukkig leven te hebben. De meeste honden krijgen een fysieke uitdaging in de dagelijkse wandelingen, rennen op het strand of het apporteren van een bal. Dit is voor de meeste honden voldoende maar weinig uitdagend en daarom zijn er diverse vormen van hondensport ontstaan. Veel van deze sporten zijn in lijn met de ras eigenschappen van een ras zoals Agility en Flyball voor de drijvers, pakwerk voor de werkers en jacht voor de jagers. Deze sporten zijn toegankelijk voor alle rassen maar niet alle sporten sluiten even goed aan bij het ras.
Mantrailing
Er is echter een vorm van hondensport die de afgelopen jaren een enorme sprong heeft gemaakt omdat deze op vrijwel alle rassen aansluit, het neuswerk. De neus is het door de hond meest gebruikte zintuig voor eigenlijk alles wat ze doen. Ze communiceren via geur, verkennen een gebied, ruiken eten, zoeken een prooi, volgen een geurspoor etc. De sporten die onder het neuswerk vallen zoals mantrailing, detectie en jacht maken gebruik van de natuurlijke behoefte van de hond om zijn neus te gebruiken. De complexiteit van geur en het discrimineren van de juiste geur is niet alleen een fysieke inspanning maar ook mentaal wordt er het nodige van de hond gevraagd. Het neuswerk mag naar onze mening niet ontbreken in ons aanbod en daarom gaan we wekelijks met een groep speurhonden op zoek naar vrijwillig vermiste personen.
Om te kunnen voldoen aan de wensen en behoeften van alle combinaties bieden we 2 vormen van trailing aan, Tandemtrailing en Mantrailing. Bij beide vormen gaat de hond zijn neus gebruiken om personen terug te vinden maar bij de Tandemtrailing ligt de nadruk meer op de fun en daardoor iets minder op niveau en groei. Bij de Mantrailng is het doel meer om een gewenst niveau te behalen waarbij zowel de hond als de mens soms pittige uitdagingen krijgen. Kanttekening daarbij is wel dat alles dat we op het gebied van neuswerk doen op een recreatief niveau is en heeft nooit tot doel om een daadwerkelijk vermist persoon op te sporen. Dit betekend echter niet dat het te behalen niveau onder hoeft te doen voor een professioneel SAR team omdat we ervoor zorgen dat we door bijscholing op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van Mantrailing.
Hoopers
Vanaf half september 2019 zijn we gestart met het geven van Hoopers, een afgeleide van het alom bekende Agility maar dan meer geschikt voor honden van alle rassen en leeftijden.
Deze hondensport is ontstaan in de USA als extra onderdeel van de Agility. In de US is het nog steeds een onderdeel van de Agility maar in Nederland is ervoor gekozen om deze 2 typen van behendigheid los te koppelen. Het grootste verschil tussen de beide sporten zijn de toestellen die worden gebruikt. De sprongetjes, de palen en de raakvlaktoestellen, allemaal fysiek belastende toestellen, worden bij Hoopers niets gebruikt en in plaats daarvan worden Hoops, tonnen, schermen en tunnels gebruikt. De Hoops zijn eigenlijk een soort verticale hoepels waar de hond doorheen loopt en daar komt ook de naam van de sport vandaan. Net als bij de Agility worden de toestellen in een parcours vorm in een bepaalde volgorde neergezet en moet de hond dit parcours volgen zonder dat de handler mee mag lopen. Het doel is dus om honden op afstand aan te sturen en te leren om de aanwijzingen te volgen die aangeven welk parcours ze moeten volgen. Dit maakt het een sport waarbij de hond en handler zeer nauw samen moeten werken zonder dat er van beiden een extreme fysieke belasting wordt vereist.
Om te beginnen met deze sport is het aanleren van de toestellen en het gebruik van de juiste technieken een vereiste en daarom starten we met een basiscursus van 10 lessen. Na deze basiscursus ga je trainen om de afstand, snelheid en aanwijzingen uit te breiden tot het niveau dat je jezelf tot doel hebt gesteld. Dit kan op recreatief niveau lekker met je hond bezig zijn maar er worden ook regelmatig wedstrijden georganiseerd voor beginners, gevorderden en ver gevorderden.
Overig advies en ondersteuning
Voor de gezondheid van de hond, zowel preventief als bij ziekte, gaan we uiteraard naar een dierenarts maar niet alles is hiermee op te lossen. Er zijn veel honden die last hebben van een allergie of overgewicht en hierbij is een goed advies over voeding vaak de oplossing. Om U ook hiermee op weg te helpen volgt Diana een opleiding tot voedingsdeskundige en gaat samen met U op zoek naar een passend voedingsadvies dat aansluit op de wens van de hond.